Lessen

Online lesgeven is niet hetzelfde als in de klas lesgeven: je hebt geen schoolbord of whiteboard, je ziet elkaar niet, je hebt niet dezelfde lesmaterialen bij de hand. Er zijn diverse sites en omgevingen die je kunt gebruiken om toch online les te geven op een min of meer normale manier. Het ene wat je nodig hebt is communicatie. Dat doe je via Skype, of Zoom, of BigBlueButton, Jitsi, en er zijn vele andere omgevingen. Zie meer hierover onder het menu item “video”.

Het andere wat je nodig hebt is lesmateriaal en schoolbord. Hiervoor zijn ook sites en omgevingen, zoals Moodle, OpenEDX en andere. Ik heb deze twee uitgeprobeerd, en gekozen voor Moodle omdat dat eenvoudig werkt, gemakkelijk te installeren is, stabiel lijkt en plugin’s biedt voor aanvullende functies.

Met Moodle kun je lessen ontwerpen in verschillende formaten. Je kunt onderwerpen definiëren en daar materialen aan hangen, je kunt een les meer een discussievorm geven, je kunt presentaties en video’s toevoegen. Je kunt tracking instellen en beoordelingen.

Bij een les kun je een chat functie toevoegen en/of een videoconference functie. Die zorgt er dan voor dat de leerlingen automatisch een “join” button krijgen voor de videoconferencing, daar hoeven ze niet apart voor in te loggen.

De Moodle server draait op moodle.hetnet.org. Je kunt niet zomaar inloggen, maar als je me een berichtje stuurt dan geef ik je toegang.